Direct door naar content
Zelfs een wandelingetje helpt al als je artrose hebt afbeelding nieuwsbericht

Zelfs een wandelingetje helpt al als je artrose hebt

09 oktober 2021

Laten we direct met de deur in huis vallen: artrose levert pijn en beperkingen op, het gaat nooit over en het komt niet alleen bij ouderen voor. Pijn bij het bewegen, een stijf gevoel bij het opstaan, een krakend geluid bij het beklimmen van de trap of het strikken van je veters – dát ervaren mensen met artrose. Er is ook een middel dat de klachten sterk kan doen afnemen: bewegen!

Dagelijks lopen helpt om problemen te voorkomen

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat alleen al dagelijks lopen helpt om problemen door bijvoorbeeld knieartrose te voorkomen en te bestrijden. Dat het belangrijk is om in beweging te blijven als er eenmaal artrose is geconstateerd, was al bekend. Het is goed voor de gewrichten en het kraakbeen, het zorgt ervoor dat de pijn afneemt en het helpt om op gewicht te blijven. Tot voor kort was nog niet bekend dat letterlijk elke vorm van bewegen, zelfs een wandelingetje met de hond, die uitwerking kan hebben. Voor artrosepatiënten geldt dus echt: kom van de bank!

Elke vorm van beweging helpt

Het is dé conclusie van wetenschappers van Boston University. Zij onderzochten de relatie tussen het gewone, dagelijkse bewegen en het ontstaan van beperkingen door knieartrose. En wat bleek? Hoe meer je loopt, hoe minder problemen je ondervindt van artrosegerelateerde beperkingen. En die beperkingen kunnen op termijn ernstig zijn, tot aan hevige pijn en misvorming van botten en gewrichten. Het wordt allemaal veroorzaakt doordat het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dat is wat artrose doet. Na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren, wat zorgt voor pijn. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar doet zich vooral voor in knieën, nek, onderrug, heupen, duim, vingers en grote teen.

Het is goed om elke dag minstens 30 minuten te bewegen

Net zoals bij veel beperkingen, is het ook in dit geval slim om eerst te bekijken wat precies je mogelijkheden zijn om te sporten en te bewegen. Het is juist voor mensen met artrose goed om elke dag 30 minuten of meer in beweging te komen, dus daar kun je mee beginnen. Wandelen, fietsen, dat soort dingen. Heb je de smaak te pakken, dan zijn eigenlijk veel sporten geschikt.

Welke sporten zijn geschikt?

Alleen enkele sporten waarbij veel onverwachte bewegingen gemaakt worden en de druk op je gewrichten fors is, zoals bij volleybal en squash, kun je misschien beter vermeiden. Sporten in het water bieden wel veel mogelijkheden. Bij zwemmen en aquagym is de weerstand juist minder en worden je gewrichten ontzien. En wil je iets spannenders, denk dan eens aan duiken! Maar ook golf is een heel goede optie. De intensiteit is beperkt, je maakt een stevige wandeling en je bent lekker in de buitenlucht.

Artrose kan veel pijn veroorzaken en dan is bewegen niet prettig

Maar juist bewegen is op termijn een uitstekende pijnbestrijder. Het versterkt je spieren, die daardoor meer steun kunnen bieden en je gewrichten kunnen ontlasten. Hou dus vol, en blijf bewegen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van sporten en bewegen met een chronische aandoening? Kijk dan op onze sport-zoeker voor een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: