Direct door naar content
Sporten als je blind bent? Zo doe je dat! afbeelding nieuwsbericht

Sporten als je blind bent? Zo doe je dat!

26 maart 2019

Als je blind of slechtziend bent kun je veel meer sporten dan je zou denken. Bij veel sporten zoals hardlopen en triatlon kun je met een buddy zonder problemen meedoen. Zelfs surfen en crossfit kan met een visuele beperking. Dan zijn er ook nog allerlei sporten die speciaal voor jou zijn bedacht. We geven je een aantal tips om op te letten als je met sport begint.

Vaak kun jij gewoon bij een reguliere club terecht om te gaan sporten. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat je wel of niet kunt zien. Op die manier kan iedereen daar rekening mee houden.Spreek vervolgens met het team en de trainer duidelijk hoorbare tekens af, bijvoorbeeld fluitjes of klappen in plaats van een vlag. 

Lichtinval
Ben je slechtziend dan kan lichtinval extra vervelend zijn. Als je tegen de lichtinrichting speelt is dat prettiger. Vraag je team, als het even kan, daar rekening mee te houden bij een spelopstelling. 

Misschien heb je daar nooit aan gedacht, maar als je minder ziet zijn je bewegingen ook minder efficiënt. Denk daarbij aan extra armbewegingen om botsingen te voorkomen. Daardoor verbruik je ook meer energie dan een iemand die wel kan zien. Het kan daarom verstandig zijn om af en toe een extra pauze te nemen. 

Blind hardlopen
Nu vraag je je natuurlijk af: welke sporten kan ik doen met een visuele beperking. Er bestaan sporten zoals Goalball, en showdown die speciaal voor jou zijn ontwikkeld. Een sport die veel wordt gedaan is hardlopen. De organisatie Running Blind is in Nederland ook erg actief om daar trainingen voor te verzorgen. Zij kunnen je ook aan een buddy koppelen die jou tijdens het hardlopen begeleid. 

Zwemmen
Zwemmen kan ook gewoon met jouw beperking. Het is in het begin misschien een beetje wennen en je zal doorhebben dat rechtdoor zwemmen niet zo makkelijk is, maar je komt zeker aan de overkant. Bang om tegen de kant te botsen? Daar is ook al iets op bedacht. Lees hier maar

Surfen
Wil je toch liever iets extremers? Dat kan ook! Zo werden vorig jaar op het strand van Scheveningen clinics gegeven om te leren surfen voor blinden of slechtzienden. Of wat dacht je van boksen? In Nieuwerkerk aan den IJssel is sportschool No Limits speciaal aangepast voor blinden en slechtzienden met felgeleurde bokszakken. Lees hier meer over de sportschool van Antoine Schutte

Met goede begeleiding kun je heel veel sporten doen. Benieuwd naar het aanbod bij jou in de buurt? Kijk dan hier!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: