Direct door naar content
Sporten met CP: 5 tips! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met CP: 5 tips!

16 februari 2023

Met Cerebrale Parese kun je veel meer vormen van sport en bewegen doen dan je misschien zou denken. Je kunt door CP moeite hebben met bewegen, lopen kan bij jou moeilijker gaan of je kunt last hebben van spasmen tijdens activiteiten. Bij de vele sportmogelijkheden die bestaan wordt daar rekening mee gehouden. Soms met een kleine aanpassing of een mooi hulpmiddel. Het is in ieder geval het proberen waard! We geven je hier een aantal tips.

De mogelijkheden om te sporten met CP zijn eigenlijk eindeloos. Daarbij is het om te beginnen goed om te weten dat CP een verzamelnaam is van allerlei vormen van hersenbeschadiging bij de geboorte, die dus ook allerlei verschillende klachten laten zien. Wat voor jou mogelijk is kan dus voor iemand anders met CP net weer anders liggen. En dan heb je ook nog gewoon je eigen voorkeuren: wat vind je leuk om te doen? Daar kun je maar op één manier achter komen: veel sporten uitproberen! We geven daarom hier een lijstje met sporten die je met CP kunt doen ter inspiratie. Het is zeker niet compleet, want in de sportzoeker zul je zien dat je nog veel meer kunt doen.

1. CP-voetbal

Deze vorm van voetbal is speciaal voor jou bedacht! Je speelt hierbij in een team van zeven spelers: zes veldspelers en één doelman. Het wordt daarom internationaal ook wel 'seven-a-side-football' genoemd. Lees meer over CP-voetbal op de pagina over voetbal.

2. Frame sporten

Steeds meer kinderen en volwassenen die in het dagelijks leven niet kunnen lopen, bijvoorbeeld door CP, ontdekken al dat een hulpmiddel een enorm verschil kan maken. Zo zijn al allerlei sporten geïntroduceerd. Dat begon met Frame-running, daar is ook Frame-voetbal bijgekomen en sinds kort ook Frame-schaatsen. Het frame zorgt bij deze drie sporten dat je voldoende ondersteuning hebt om over het veld, een baan of het ijs te rollen of glijden.

3. Wielrennen

Ben jij een fietsliefhebber dan is wielrennen zeker voor jou een leuke optie. In het Para-wielrennen heb je allerlei disciplines waar voor jou ook zeker iets tussen zit. Andere renners met CP vind je bijvoorbeeld in het handbiken en bij Tri-cycling, hierbij kun je op een driewieler lekker hard gaan!

4. Paardrijden

Een hele andere populaire tak van sport is paardrijden. Zeker als je veel last hebt van spasmes kan dit een gunstig effect hebben: door de bewegingen van het paard zul jij ontspannen en word je ook soepeler. Het onder controle krijgen van een paard geeft je trouwens ook nog eens zelfvertrouwen. In Nederland hebben we ook veel maneges waar ze rekening houden met jouw beperking. Ga voor meer informatie naar de pagina over paardensport

5. Boccia

Boccia is ook zo’n sport die helemaal bij jou past als je CP hebt. Het gaat bij deze balsport om de rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal te werpen. Deze sport kan helemaal aangepast worden naar wat jij kan, leuk toch? Lees hier meer over boccia.

Dit lijstje is zoals hierboven al staat natuurlijk niet compleet. Je kunt bijvoorbeeld ook nog aan allerlei rolstoelsporten denken als rolstoeltennis, rolstoelbasketbal of rolstoeldansen. Wil je een compleet overzicht van alle sporten die je kunt doen met CP? Kijk dan in onze sportzoeker.

Foto boven: Een meisje glijdt over het ijs tijdens een clinic Frame-schaatsen. Foto: Stephan Tellier / Het Gehandicapte Kind. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: