Direct door naar content
Unieke Sport Dag in Groningen groot succes! afbeelding nieuwsbericht

Unieke Sport Dag in Groningen groot succes!

27 maart 2023

Afgelopen zaterdag werd in Groningen de eerste Unieke Sport Dag georganiseerd. Tijdens deze middag in het UMCG Beatrixoord kon iedereen kennismaken met allerlei aangepaste sporten. Behalve sporten kon je ook een aantal sporthulpmiddelen uitproberen en kennismaken met de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen. Met ruim 80 deelnemers was deze eerste editie een groot succes!

Wout Werker, (Klant)Adviseur Uniek Sporten Hulpmiddelen zag veel enthousiaste mensen in revalidatiecentrum Beatrixoord. Dat was ook precies de gedachte waarmee Uniek Sporten, Welzorg Nederland, Huis voor de Sport Groningen, RSR en Stichting BEA deze dag hadden georganiseerd. “We wilden iets organiseren om mensen met een beperking kennis te laten maken met verschillende sporten en de drempel tot sporten en bewegen op deze manier te verlagen. We hebben bewust voor een revalidatiecentrum gekozen omdat de doelgroep daar al aanwezig is en ook gemakkelijk kan komen.”

Zes sporten

Het kennismaken met sport kon op allerlei manieren. “Je kon zelf meedoen als je wilde, maar alleen kijken kon ook. Het was zo erg laagdrempelig. We hadden met zes sporten een mooi verdeeld aanbod: rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, zumba, para golf, Frame Running en handbiken.” Het was daarmee een ideale dag voor sporters die op zoek zijn naar een passende sport. In die zoektocht is het volgens Wout erg belangrijk om vooral veel te proberen. “We zien vaker mensen die nog niet zo goed weten wat ze willen of kunnen met hun beperking. Tijdens zo’n sportmiddag kun je zelf ervaren of bijvoorbeeld rolstoelbasketbal bij je past.” 

Advies van de juiste mensen

Met vragen kon je gelijk terecht bij mensen van verenigingen en regioconsulenten van Uniek Sporten. Dat is volgens Wout ook zo handig aan dit soort sportdagen: je kunt gelijk terecht bij de juiste mensen voor advies. “Als je enthousiast bent over een sport kun je gelijk contact leggen om bij die sportclub een proefles te doen. Merk je dat een sport toch niet helemaal bij je past, dan kan een sportconsulent je helpen door wat breder met je mee te kijken.”

Uitleen

Voor sommige sporten heb je een hulpmiddel nodig om het echt goed te kunnen ervaren. Daarom was Uniek Sporten samen met Welzorg ook aanwezig om de mogelijkheden van Uitleen toe te lichten. In de provincie Groningen is deze service al in drie gemeenten, waaronder de gemeente Groningen, beschikbaar. In die regio zijn dus ook nog veel gemeenten te overtuigen van de kracht van Uitleen. Wout vond het daarom hoopgevend dat zijn presentatie samen met Monique Kalkman van Welzorg door zowel professionals als sporters werd bezocht. Hoe meer mensen weten over de voordelen van Uitleen, hoe beter!

Natuurlijk werd niet alleen gepraat over de hulpmiddelen: je kon ze ook echt even uittesten. Welzorg had gezorgd voor aankoppelhandbikes, een vastframe handbike en Frame Runners. En die werden volop uitgeprobeerd tijdens de middag.

Meer Unieke Sport Dagen?

Deze eerste Unieke Sportdag was volgens Wout door alle sporten en hulpmiddelen die uitgeprobeerd werden een groot succes. “Dit was een pilot om te kijken of het zou aanslaan. We gaan nu zeker kijken of we meer van dit soort Unieke Sport Dagen kunnen gaan organiseren in andere regio’s. Want iedereen moet de mogelijkheid krijgen om op deze laagdrempelige manier een sport uit te proberen!”

Ga voor meer verslagen van de Unieke Sport Dag ook naar Dagblad van het Noorden en OOGtv

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: