Direct door naar content
5 tips om je conditie (weer) op te bouwen! afbeelding nieuwsbericht

5 tips om je conditie (weer) op te bouwen!

22 augustus 2023

Nog even en de vakantieperiode zit erop en dan begint alles weer. Heb je tijdens je vakantie wat minder gesport of bewogen? Dan kan je conditie wat achteruit zijn gegaan. Dat merk je bijvoorbeeld als dagelijkse activiteiten als traplopen of boodschappen doen meer moeite kosten. Dit is dus het moment om weer een beetje te gaan opbouwen: met deze tips pak je dat verstandig aan en blijft het ook leuk!

1. Luister naar je lichaam

Conditie opbouwen is voor iedereen weer anders. Hoe snel dat gaat ligt ook helemaal aan wat je al gedaan hebt aan sport- en bewegen en waar jouw mogelijkheden liggen. Met een beperking is het extra belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert, want als je te snel te veel gaat doen dan overvraag je je lijf. Dat kan voor blessures of oververmoeidheid zorgen, en dat willen we nu juist niet!

2. Rustig opbouwen

Een rustige opbouw is het allerbelangrijkste bij het verbeteren van je conditie. Begin dus niet gelijk met drie keer in de week 10 kilometer hardlopen als je eerder nog niet eens één keer per week 5 km deed. Begin gewoon klein en houd het behapbaar voor jezelf. Wil je je conditie gaan opbouwen met een handbike of een aankoppelfiets? Start dan met kleine rondjes en als dat goed gaat ga je steeds een stukje verder of langer. Op die manier laat je je lichaam steeds meer wennen aan de activiteit en kun je het stap voor stap uitbouwen.

3. Regelmaat

Regelmaat is om meerdere redenen belangrijk bij het werken aan je conditie. Kies een aantal dagen (twee of max drie) uit waarop je gaat sporten en spreid die over de week. Die verdeling is belangrijk omdat je lichaam dan steeds weer kan uitrusten van de inspanning. Juist van die rust tussendoor word je uiteindelijk weer beter. Het kiezen van vaste dagen maakt het ook makkelijker om het vol te houden. En dat is bij het verbeteren van je conditie erg belangrijk. Leg die momenten daarom vast in je agenda als een afspraak met jezelf.

4. Samen sporten is leuker

Je kunt natuurlijk ook met een vriend of familielid afspreken om samen te gaan sporten. Dan kun je elkaar gebruiken als stok achter de deur en motiveer je elkaar om in beweging te komen. Dat helpt echt!

5. Probeer verschillende sporten

Als je een beperking hebt kun je met allerlei sporten heel goed je conditie verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan duursporten als zwemmen, wandelen, fietsen, handbiken, nordic walking en skeeleren. Voor je algehele fitheid kan het geen kwaad om veel verschillende sporten te doen of te proberen. Van nieuwe bewegingen word je namelijk ook weer sterker. Je kunt ook een duursport afwisselen met krachtoefeningen uit onze Uniek Sporten app. Daar staan honderden beweegvideo’s en workouts in die op ieder niveau zijn aan te passen.

Om het vol te houden en dus ook effect te zien is een ding écht belangrijk: zorg dat je iets doet waar je plezier in hebt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: