Direct door naar content
Sporten met psoriasis: zo pak je dat aan afbeelding nieuwsbericht

Sporten met psoriasis: zo pak je dat aan

29 oktober 2023

Als je een huidaandoening als psoriasis hebt kun je allerlei drempels ervaren om te gaan sporten of bewegen. Het kan dat de klachten als jeuk, pijn of ontstekingen je in de weg zitten. En misschien schaam je je ook voor de rode plekken. Toch is het zeker een goed idee om met psoriasis te gaan sporten of bewegen. Wij helpen je daarbij op weg met een paar tips en adviezen.

Psoriasis is een erfelijke chronische aandoening die wordt gekenmerkt door rode plekken met witte schilfers op de huid. Deze plekken kun je op je hele lichaam krijgen, maar meestal zie je het op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Bij sommige mensen met psoriasis jeuken die plekken of doen ze pijn en een kleine groep krijgt ontstekingen in de gewrichten (handen en voeten), dit wordt dan artritis psoriatica genoemd.

Voordelen van sport en bewegen

Hoe zit het met sporten en bewegen met psoriasis? Uit onderzoek is gebleken het ontstekingen van de huid kan verminderen. Dit betekent een gunstig effect voor huidaandoeningen als psoriasis, omdat die juist ontstaan door een ontsteking van de huid. Sport zorgt daardoor dat je huid weer verbetert. Van psoriasis is bovendien bekend dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, en sporten verlaagt die kans weer. Wat ook nog meespeelt: stress heeft een negatief effect op huidaandoeningen. Door te sporten of bewegen ben je automatisch stress verminderend bezig.

Welke sporten?

Als je dan besluit dat je een sport of beweegactiviteit wil uitproberen, wil je ook weten welke sporten geschikt zijn met psoriasis. Eigenlijk zijn alle sporten geschikt, denk bijvoorbeeld aan sporten als voetballen, tennis, hardlopen of tai-chi waarbij ontspanning en focus belangrijk zijn. Ben je bang dat je huid beschadigd en daardoor nieuwe psoriasis-plekken ontstaan? Dan zijn contactsporten als rugby of judo minder geschikt. Bij laagdrempelige activiteiten als wandelen en fietsen heb je daar geen last van.

Sporten in het zwembad als zwemmen, waterpolo en aquafitness zijn minder geschikt omdat chloor je huid uitdroogt, wat de psoriasis kan verergeren.

Nog wat extra tips:

  • Wil je liever niet dat anderen jouw huidplekken zien? Kies dan voor een sport waar je zelf kunt kiezen wat je aan doet;
  • Kleding is ook belangrijk: zorg voor loszittende kleding die ademt en vocht opneemt, want als je kleding schuurt kan dit voor huidbeschadingen zorgen;
  • Probeer snel na het sporten te douchen om het zweet van je lichaam af te spoelen. Dit kan namelijk voor extra jeuk zorgen.

Ben je op zoek naar een sport die je met psoriasis kunt doen? Kijk dan in de Sportzoeker voor het complete aanbod.

Lees ook de tips van Karlijn en Jip over sporten met een huidaandoening

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: