Direct door naar content
Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme? afbeelding nieuwsbericht

Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

12 januari 2018

Als je kind autistisch is, dan kan het best een uitdaging zijn om de juiste sport te vinden. Maar juist voor deze kinderen is sport een uitlaatklep en een mogelijkheid om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom deze  richtlijnen om die sport te vinden.

Er is geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is.
Ieder kind met autisme is weer anders. Er zijn wel bepaalde sporten erg populair onder jongens en meisjes met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.

Kinderen met autisme hebben net als ieder ander kind talenten en kwetsbare kanten. Bij het kiezen van een sport is het goed om daar samen naar te kijken. Heeft jouw kind bijvoorbeeld oog voor details? Dan zijn sporten als schaken, biljarten en curling geschikt. Beschikt jouw kind over een goede concentratie dan zijn judo, darten en bowlen de moeite waard om uit te proberen. Of als hij of zij juist veel lef heeft dan kunnen sporten als BMX, surfen, duiken en turnen uitdagend zijn.

Het kan even een zoektocht zijn naar de juiste sport voor jouw kind. Bij het vinden van een geschikte sport komen namelijk ook nog andere dingen kijken als lichaamsbouw en aanleg, maar ook de omgeving waarin wordt gesport. De klik met een coach of begeleider is zeker bij kinderen met autisme erg belangrijk.

Als een vereniging een speciaal team heeft voor kinderen met autisme dan is  dat meestal terug te vinden op de website. Jouw kind kan soms ook in een regulier team meedoen. Het is dan wel goed om te kijken hoe trainers met autisme omgaan. Daar kom je als ouder het beste achter door mee te gaan, te observeren en veel te vragen.

Het gaat er ook om dat je kind veel verschillende sporten probeert. Daar zijn bij veel verenigingen en sportclubs vrijblijvende proeftrainingen voor. Als ouder kun je dan ook goed opletten of jouw kind snapt wat er van hem of haar wordt verwacht en hoe de andere kinderen met je kind omgaan. Ook kun je dan zien of jouw kind het fysiek aankan en niet overprikkeld raakt. Want het belangrijkste is natuurlijk dat je ziet of je kind plezier in de sport heeft.

Neem hier een kijkje om te zien welke sportclubs er bij jullie in de buurt zijn.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Kijktip: Netflix-docu ‘Crip Camp’

Michiel bedacht een ‘blindengeleide robot’

De beste sporten met een meervoudige beperking

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×