Direct door naar content
Sporten in de herfst? Met deze tips kun jij dat! afbeelding nieuwsbericht

Sporten in de herfst? Met deze tips kun jij dat!

02 november 2023

Met flinke storm en buien is de herfst nu echt losgebarsten. Zit jij al in een herfstdip? Dan is het hoog tijd om te gaan sporten of bewegen, want daar krijg je nieuwe energie van! Misschien heb je door het weer wat moeite om jezelf te motiveren. Dan trekken wij je over die drempel met een paar handige tips. Ook met een beperking of chronische aandoening kun je in de herfst lekker blijven sporten!

Laten we eerst even beginnen met waarom het juist nu goed is om te gaan sporten of bewegen. Daar zijn meerdere redenen voor: het is bijvoorbeeld zo dat door buiten te sporten tijdens de herfst je immuunsysteem wordt versterkt door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Dat is goed voor je weerstand en verkleint de kans op verkoudheid, griep of een ander virus. Wist je ook dat je in de kou meer calorieën verbrand? Handig als je wil afvallen. En sporten in de kou werkt ook heel goed tegen stress.

Waar wacht je nog op? Met de onderstaande tips pak je het goed aan deze herfst:

1. Kleding

Zorg dat je jezelf goed aankleedt als je buiten gaat sporten. Dat betekent een jack dat winddicht is en eventueel ook een spatje regen kan tegenhouden. Als je in een rolstoel of met een handbike gaat sporten kun je gerust een laagje extra aandoen omdat je dan ook rijwind zal voelen. Handschoenen zijn als het echt kouder wordt ook geen overbodige luxe.

2. Verlichting

Heb je door school of werk overdag geen tijd om te sporten dan ben je aangewezen op de donkere avonden om de deur uit te gaan. Zorg dat je goed zichtbaar bent met reflecterende kleding of een hesje. Met een lampje tijdens het hardlopen, wandelen of handbiken ben je helemaal goed te zien en kun je ook nog het pad of de weg voor je goed zien.

3. Goede warming-up

Een warming-up vergeet je snel, maar dat is wel altijd belangrijk. Zeker in de herfst en in de winter. Je spieren zijn kouder en stijver en de bloedtoevoer naar je spieren is minder. Als je dan in een keer volle bak gaat dan loop je meer risico op blessures.

4. Goed drinken

Ook iets waar je in de herfst minder aan zal denken: voldoende drinken. In de kou bestaat het gevaar dat je te weinig vocht binnenkrijgt omdat je minder goed merkt dat je dorst hebt. Maar ook bij lagere temperaturen zweet je, en door de droge winterlucht droog je bovendien sneller uit. Als je rond je sportactiviteit wat extra drinkt dan zit je over het algemeen goed.

5. Alternatief: Binnensport

Oké, is het buiten echt niet te doen qua weer? Dan kun je natuurlijk ook gewoon binnen sporten. Denk aan zwemmen, fitness, indoor fietsen, yoga, noem het maar op. Ben je op zoek naar leuke oefeningen en workouts die je bij jouw niveau en beperking passen? Kijk dan eens in de Uniek Sporten Thuis-app.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: