Direct door naar content
Dit waren de hoogtepunten van Uniek Sporten afbeelding nieuwsbericht

Dit waren de hoogtepunten van Uniek Sporten

27 december 2020

2020 is nu bijna op zijn eind gekomen. Het was een bizar jaar, maar los van corona gebeurde er ook nog veel positieve dingen. Wat was jouw hoogtepunt van afgelopen jaar? Deel het met ons. Wij doen de aftrap met onze hoogtepunten: 

De Onbeperkt Podcast

Dit jaar lanceerden we de ONBEPERKT Podcast, waarin bekende en onbekende mensen vertellen over het overwinnen van hun beperkingen. In de eerste afleveringen van de podcast spraken Wilfred Genee en Eva Eikhout met inspirerende gasten als Chris Vos en Tim Coronel. Bij deze maandelijkse podcast verschijnt ook iedere keer een fitlist van de gast waar jij lekker op kunt gaan sporten. Beluister de podcast hier

Crowdfunding lancering

Met Uniek Sporten maken we sporten met een beperking graag voor iedereen mogelijk. Daarom ondersteunen we verenigingen die aangepaste sport voor jou aanbieden. We helpen daar sinds dit jaar ook bij met een crowdfundingplatform. Clubs kunnen hier geld inzamelen voor het aanschaffen van sportrolstoelen, racerunners of het organiseren van een G-toernooi. Bekijk deze korte uitleg over het platform: 

NOC*NSF Nationale Sportweek

Van 18 tot en met 27 was weer de NOC*NSF Nationale Sportweek. In deze week zetten alle sportclubs in Nederland de deuren wagenwijd open om je kennis te laten maken met sport. Er was ook volop aandacht voor sport met een beperking. Zeven bekende sporters, waaronder Nadine Visser, Celeste Plak en Jeffrey Hoogland, én zeven sporters met een beperking daagden Nederland met verschillende workouts uit om te ervaren hoe het is om te sporten met een beperking.

Tristan Bangma

Voor Parawielrenner Tristan Bangma is het geen moeilijke vraag wat zijn hoogtepunt van 2020 was. Als wielrenner met een visuele beperking heeft hij al veel prestaties op de tandem behaald, maar dankzij 5G-technologie van Vodafone kon hij dit jaar voor het eerst ook solo op de wielerbaan fietsen. “Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen." Lees hier meer over deze baanbrekende technologie of bekijk het filmpje:

Deze video is ook beschikbaar met audiodescriptie en ondertiteling.

Jetze Plat en Fleur Jong

Voor Uniek Sporten-ambassadeurs Jetze Plat en Fleur Jong had 2020 het jaar moeten zijn van de Paralympische Spelen van Tokio, maar door corona pakte dat plan anders uit. De focus werd een jaar verlegd en daardoor kon Jetze even andere dingen doen dan handbiken. Maar uitgerekend met zijn andere hobby motorcrossen kwam hij ernstige ten val en scheurde hij een nekwervel. Het herstel ging wonderbaarlijk goed waardoor hij langzaam weer kon gaan opbouwen. Toen we hem in september spraken was hij weer op een hoogtestage in Italië geweest. "Het was fijn om weer topsporter te zijn. De focus ligt nu weer op elke dag beter worden", zei hij in dit interview

Ook voor Fleur Jong was het ondanks het wegvallen van de Spelen een bijzonder jaar geworden. Haar coach Guido Bonsen vertelde in een interview al dat hij het Team Para-Atletiek de opdracht had gegeven dat dit coronajaar ook iets moet opleveren. Fleur pakte die uitdaging aan en trainde hard door. Wat dat opleverde? Een wereldrecord op de 100 meter

Bijzondere prestaties van Tim en Pim 

Ook buiten de topsport werden bijzondere prestaties neergezet het afgelopen jaar. Zo legde handbiker Tim de Vries de 500 kilometer van het Pieterpad van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht af. 

Vanwege het coronavirus kon de Vierdaagse van Nijmegen dit jaar niet doorgaan. De organisatie had daarom een digitaal alternatief bedacht, waar iedereen aan mee kon doen. Pim Brouwers was één van de deelnemers. Hij rolde vier dagen 30 kilometer per dag. 

Inclusie

In 2020 schreven we ook weer veel over inclusie. Een belangrijk thema want iedereen met of zonder beperking moet kunnen meedoen. Een goed voorbeeld daarvan was de blindentribune bij AZ, waar Arnold de wedstrijd kon volgen. Of wat dacht je van het buitenspeelgoed waardoor Luuk in zijn rolstoel kan spelen met zijn vriendjes zonder beperking? “Nu kan ik eindelijk echt tikkertje spelen met vrienden”, zei hij.

Heb jij ook zo’n mooi hoogtepunt beleefd dit jaar? Laat het ons weten! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: