Direct door naar content
Dit zijn de meest gezochte sporten van 2022 afbeelding nieuwsbericht

Dit zijn de meest gezochte sporten van 2022

28 december 2022

Lijstjes, lijstjes, lijstjes… Wij kijken aan het einde van 2022 ook nog even terug op het afgelopen sportjaar met een leuk overzichtje: wat waren de 10 meest gezochte sporten op Uniek Sporten? In dit lijstje veel vaste waardes en ook een paar nieuwe binnenkomers!

Als sporter met een beperking kan het lastig zijn om een geschikte sport of club te vinden. Daar hebben wij wat op gevonden: de Sportzoeker. Met deze functie op deze website kun je heel gemakkelijk een sport vinden die bij jouw beperking past. Vervolgens kun je met een paar klikken ook nog in contact komen met clubs en sportaanbieders bij jou in de buurt.

Top 10

Het afgelopen jaar hebben jullie weer veel gebruik gemaakt van deze zoekfunctie. Dat is terug te zien in deze top 10 van meest gezochte sporten:

1. Zwemmen

De nummer 1 is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar: ‘Zwemmen’ is ook al jaren een populaire zoekopdracht op Uniek Sporten. Deze sport kun je ook met allerlei beperkingen doen, dus niet vreemd dat zwemmen vaak terugkomt. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zwemmen met een beperking? Ga dan naar de pagina over zwemmen.

2. Fitness

Fitness staat ook net als vorig jaar op plek 2. Onder fitness vallen allerlei vormen en sporten die je in een sportschool kunt doen. Je kunt daar goede begeleiding krijgen en een programma afwerken dat op jouw beperking en vooral jouw mogelijkheden is afgestemd. In Nederland vind je ook steeds meer sportscholen die speciale lessen en begeleiding voor jou aanbieden. Lees daar meer over op de Fitnesspagina.

3. Sport, spel en bewegen

Een opvallende nieuwe binnenkomer is ‘sport, spel en bewegen’. Dit is natuurlijk helemaal geen nieuwe sport, maar er is dus duidelijk wel vaak op gezocht. Bij sport, spel en bewegen draait het om het plezier van in beweging komen. Tijdens deze lessen doe je in groepsverband uiteenlopende oefeningen en spellen om vooral lekker gezond bezig te zijn en je lichaam te bewegen. Het wordt vaak geadviseerd als je een lange tijd niet of weinig hebt bewogen, bijvoorbeeld na een revalidatie. Ga voor meer informatie naar de pagina over sport, spel en bewegen

4. Voetbal

Vorig jaar nog in de top 3, maar nu één plekje gezakt: voetbal. Dit is natuurlijk ook een sport die altijd terugkomt in de sportzoeker. Dat komt ook door de vele vormen van deze balsport: g-voetbal, amputatievoetbal, framevoetbal, CP-voetbal, blindenvoetbal en dovenvoetbal. Lees meer over alle mogelijkheden op de pagina over voetbal.

5. Zwemles

Op plek 5 nog een belangrijke activiteit: zwemles. Dat heb je uiteindelijk ook nodig om later te kunnen gaan zwemmen. Het halen van een zwemdiploma vraagt met een beperking soms net wat meer aanpassingen. Daarover vind je meer informatie en advies op de pagina over zwemles.

6. Dansen

Dansen is iets gezakt in het lijstje, maar blijft nog altijd een veel gezochte sport. Binnen het dansen bestaan ook weer allerlei vormen en stromingen die je kunt doen met een beperking. In de nieuwe Uniek Sporten Thuis app vind je ook leuke dansworkouts. Heb je de eerste dansles op YouTube al gedaan? Ga voor meer informatie over danscholen bij jou in de buurt naar de pagina over dansen.

7. Paardensport

Paardensport is de verzamelnaam voor allerlei variaties met bewegen met een paard. Dat kan dressuur zijn, mennen, een tocht door het bos of huifbedredden. Kijk hier naar de vele mogelijkheden bij de maneges in Nederland.

8. Judo

Judo is een sport waarbij discipline, regels en respect belangrijk zijn. Je kunt deze sport beoefenen met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking. Lees alles over deze sport op de judopagina.

9. Gymnastiek

Dit is de overkoepelende term voor sporten als gymmen, turnen en dansen (streetdance en jazzdance). Voor kinderen met een verstandelijke beperking is er G-gym en voor kinderen met een fysieke beperking is er Gym-Extra. Lees meer over alle mogelijkheden op de pagina over gymnastiek.

10. Badminton

Nieuw in het lijstje is badminton. Dit is de snelste racketsport ter wereld, dat komt door die superlichte shuttle. Je kunt deze sport vanuit een rolstoel beoefenen of zittend. Ga voor meer informatie over deze leuke sport naar de pagina over badminton.

Zit jouw sport nu niet in dit lijstje? Ga dan snel naar de Sportzoeker, want daar staan nog veel meer sporten en beweegvormen in.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: