Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je een psychische aandoening hebt dan denk je misschien niet direct aan het beginnen met sport of bewegen. Mensen met klachten als depressie, angststoornissen of PTSS sporten ook minder dan gemiddeld. Een gebrek aan zelfvertrouwen, schaamte en onzekerheid worden daarbij vaak als drempels genoemd. Als je zelf twijfelt dan is het goed om te weten dat sport of bewegen voor allerlei psychische aandoeningen een positief effect kan hebben.
De term ‘psychische aandoening’ is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen en ziektebeelden. Kenmerk van al deze aandoeningen is dat de psychische klacht iemands dagelijks leven ernstig belemmert. Het gaat daarbij om mentale problemen zoals een angststoornis, autisme spectrum stoornis, depressie, of post-traumatisch stresssyndroom (PTSS). De symptomen van al die verschillende aandoeningen lopen uiteen en vragen ook een andere behandeling.
Toch geldt voor die hele paraplu van psychische aandoeningen dat sport en bewegen je winst kan opleveren in je herstel. Bewegen helpt symptomen en stress te verminderen en het heeft ook een beschermend effect: mensen die meer bewegen hebben minder risico op klachten als depressieve klachten of angstklachten. Als je meer beweegt werk je ook aan een gezonde leefstijl waardoor je je fitter gaat voelen en meer energie hebt.
Heel mooi al die voordelen, maar als je psychische klachten ervaart kan het lastig zijn om met sport of bewegen te beginnen. Misschien herken je de drempels die andere mensen met mentale problemen noemen: gebrek aan motivatie, stress, moeite met initiatief nemen en dufheid door medicatie. Het is daarom goed om te weten dat iedere stap al winst is. Stel voor jezelf of samen met een expert heldere doelen en bouw het rustig op.
Wat voor sporten of beweegactiviteiten zijn geschikt? Met matig tot intensieve activiteiten – waarbij de hartslag stijgt en de ademhaling versnelt, maar waarbij je nog wel kunt praten – hebben het meest effect. Daarbij kun je denken aan wandelen en fietsen of misschien zelfs hardlopen. Het buiten zijn in de natuur heeft hierbij nog een extra positief effect op je lichaam en geest. Activiteiten waarbij ontspanning en focus voorop staan zijn zeker ook aan te raden. Misschien zorgt yoga, pilates of tai-chi bij jou wel voor nieuwe energie. Het is het proberen waard!
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden op sportgebied? Kijk dan in de Sportzoeker voor het complete aanbod van sporten en bewegen met een psychische aandoening.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.