Direct door naar content
Op de fiets naar je werk? 5x fietsen met een beperking! afbeelding nieuwsbericht

Op de fiets naar je werk? 5x fietsen met een beperking!

15 mei 2024

Het is vandaag ‘Fiets naar je Werk Dag’! Op deze dag wordt iedereen in Nederland opgeroepen de auto te laten staan en de fiets te pakken om naar het werk te gaan. Hier kun je ook met een beperking aan meedoen. Welke fiets pak jij?

Door de vele soorten fietsen die er bestaan heb je met heel veel beperkingen een mogelijkheid om te fietsen. Misschien kun jij wel op een traditionele fiets stappen of anders een e-bike. Trapondersteuning kan zeker een aanrader zijn als je door je beperking of aandoening minder energie of spierkracht hebt. Hieronder zie je nog vijf soorten fietsen waar je ook heel goed op kunt stappen.

Driewieler

Een driewieler is een ideale fiets voor als je problemen met je balans hebt. Voor Brenda, die de diagnose MS kreeg, bleek dit bijvoorbeeld een mooie oplossing. “Van een driewieler kan ik niet vallen”, vertelt ze in dit interview. Zij kon haar driewieler financieren met Uniek Sporten Hulpmiddelen. Daardoor is haar leven weer op gang gekomen. “Ik sport nu aan alle kanten door Uniek Sporten. Ik zwem en ik roei weer en ik ga er heen op de fiets.”

Aankoppelfiets

Een aankoppelfiets of aankoppelbare handbike maakt in een handomdraai van een rolstoel een handbike. Het aankoppelmechanisme zorgt dat je binnen enkele seconden de fiets met handaandrijving eenvoudig van je rolstoel kan aan- of afkoppelen. Op die manier kun je meer kracht en conditie opbouwen. En het mooie is: je kan zo leuke tochtjes maken met vrienden of familieleden die op een reguliere fiets rijden. Deze aankoppelhandbikes kun je ook uitproberen via Uniek Sporten Uitleen. Lees hier de ervaring met die leenfiets van Tamara.

Tandem

De tandem is een populaire fiets onder sporters met een visuele beperking. Jij zit dan achterop en iemand zonder visuele beperking zit voorop als jouw piloot. Hij of zij stuurt en geeft commando’s over wat er op de weg aankomt. Deze manier van fietsen kun je gewoon recreatief doen, maar er bestaan ook speciale tandems waar je op kunt wielrennen. Je lees daar alles op over op de pagina over tandemfietsen.

Handbike

Als je meer snelheid wil maken dan is de handbike jouw fiets. Je gebruikt hierbij net als bij een aankoppelfiets je handen als motor om jezelf vooruit te krijgen. Doordat je in deze sportieve fiets dicht bij de grond lig, ga je ook veel harder. Die snelheid geeft ook een extra kick!

Racefiets of Mountainbike

Wil je meer gaan wielrennen dan kom je uit bij een racefiets. Wist je dat op zo’n fiets ook kunt rijden als je een beenprothese draagt? Zo zijn er nog veel meer aanpassingen mogelijk op de racefiets waardoor jij ook over het strakke asfalt kan knallen of juist lekker toeren. Wat jij maar wil!

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan is de mountainbike jouw fiets. Ook in het mountainbiken kun je allerlei manieren vinden om je fiets aan te passen op jouw beperking. Er bestaan zelfs mountainbike-handbikes waarmee je ook uitdagende MTB-parcoursen op kunt. Je lees daar alles over op de pagina over mountainbiken.

Wil jij graag gaan fietsen maar twijfel je nog over de aanschaf of heb jij daar hulp bij nodig? Ga dan naar Uniek Sporten Hulpmiddelen voor advies.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: