Direct door naar content
Sporten met een visuele beperking: zo doe je dat! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een visuele beperking: zo doe je dat!

07 juli 2023

Als je een visuele beperking hebt kun je net als ieder ander aan sport doen. En het aanbod is ook veel groter dan je zou denken. Je hebt sporten die speciaal zijn bedacht voor mensen met een visuele beperking en veel andere sporten zijn ook vaak mogelijk met een buddy of kleine aanpassing. Om je op weg te helpen geven we je hier graag wat tips.

Op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een visuele beperking gebeurt de laatste tijd steeds meer. Een goed voorbeeld daarvan is het initiatief Zichtbaar Sportief: De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland hebben hiervoor de handen ineengeslagen om sporten voor iedereen met een visuele beperking mogelijk te maken. Deze samenwerking is erop gericht dat je in de buurt kunt sporten en dat je ook deskundige begeleiding kunt krijgen.

Alles is mogelijk

Als je op zoek bent naar een sport dan is de Helpdesk Sport en Bewegen van Visio een goed startpunt. Wilbert is daar een van de experts die je kan helpen. “Wij horen vaak van mensen met een visuele beperking: ik wil wel sporten, maar ik weet niet of dat mogelijk is. Wij vinden dat alles mogelijk is. Iemand die blind is zullen we niet naar een reguliere voetbalvereniging sturen, maar je kunt wel blindenvoetbal spelen.", vertelt hij in dit interview

Met een buddy

Als je je gaat verdiepen in de mogelijkheden kom je al snel op veel sportmogelijkheden met een buddy of maatje. Running Blind is bijvoorbeeld al een populaire en zeer bekende sport in Nederland. Samen met een buddy aan een rood koord kun je dan op straat, een atletiekbaan of in het bos gaan hardlopen. Op deze manier kun je zelfs aan hardloopevenementen meedoen als je dat zou willen. Vanuit Running Blind kun je tegenwoordig trouwens ook op dezelfde manier nordic walking doen.

Met begeleiding

Soms heb je bij een sport een beetje hulp nodig van een begeleider. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om te gaan skiën en langlaufen. Je gaat dan samen met een begeleider de piste op en jullie zijn dan allebei duidelijk herkenbaar aan een hesje. Vaak wordt dan gebruik gemaakt van communicatiemiddelen zodat je via je oor instructies krijgt over de route door de sneeuw.

Een andere sport die goed mogelijk is met begeleiding is paardrijden. Je wordt dan door een speciale begeleider geholpen bij het opzadelen en zal dan langzaam steeds meer zelfstandig met het paard leren doen.

Teamsport

Ben jij meer een teamsporter? Dan kan dat ook met een visuele beperking. Dat kan een klein team zijn zoals bij tandemfietsen: dan zit jij achterop en heb je een maatje voorop die jullie door de bocht stuurt. Ben je meer een balsporter? Er bestaan sporten waarbij de bal geluid maakt zoals bij goalball en blindenvoetbal.

Individueel

Sport jij liever alleen en wil je ook zoveel mogelijk zelfstandig doen? Dan zijn er afhankelijk van je zicht ook nog veel mogelijkheden. Tjarda Struik, bekend van haar TikTok-filmpjes als 'blindfluencer', kiest bijvoorbeeld bewust om zonder buddy te gaan hardlopen. Zij gebruikt haar telefoon om te kunnen navigeren, het lijntje van de route kan ze namelijk nog net onderscheiden. Zwemmen is trouwens ook heel goed mogelijk met een visuele beperking, dan kun je namelijk gebruikmaken van de zwarte lijnen op de bodem om in het midden van de baan te blijven. Je leest daar meer over in dit artikel.

Samengevat: ook als je blind of slechtziend bent is er van alles mogelijk. Wil je meer inspiratie? Lees dan dit artikel met leuke sporten die je kunt doen met een visuele beperking of ga naar de Sportzoeker voor het complete overzicht.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: