Direct door naar content
Alles wat je moet weten over sporten en bewegen met MS afbeelding nieuwsbericht

Alles wat je moet weten over sporten en bewegen met MS

30 mei 2024

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het zenuwstelsel. Ontstekingen aan je zenuwen zorgen dat je minder goed kunt bewegen. Het is dan niet vreemd dat je daardoor twijfels krijgt over sport en bewegen. Als je de diagnose MS hebt gekregen is het belangrijk om te weten dat sport en bewegen juist heel goed is. Hieronder lees je alles wat je over sporten met MS moet weten.

Over MS bestaan veel misverstanden, één daarvan is dat sport en bewegen niet verstandig is bij deze aandoening. Laten we dat beeld gelijk even ontkrachten. Door te bewegen kun je namelijk veel dagelijkse beperkingen en klachten bestrijden. Je verhoogt met beweging je weerstand, je wordt sterker en je krijgt meer energie. Allemaal voordelen die je in het dagelijks leven ook verder brengen.

Ben je benieuwd naar meer misverstanden over MS? Vala, die zelf MS heeft, zet in dit blog 10 dingen recht die niet kloppen over haar aandoening.

Welke sporten?

Als je dan met sport en bewegen wil beginnen, dan wil je vast ook weten wat je kunt doen met MS. Daar hebben we geen hapklaar antwoord op, want eigenlijk is elke sport geschikt. Het ligt namelijk helemaal aan jouw mogelijkheden en vooral waar jij je prettig bij voelt. Voor iedereen met MS geldt in algemene zin dat het verstandig is om te kijken naar sporten waarbij je lichaam niet extreem belast. Denk daarbij aan fietsenwandelenNordic Walkingzwemmenyoga en aquajoggen. Tai Chi is ook nog interessant, omdat bij die sport alles draait om evenwicht en balans. Het is goed om daar aandacht voor te hebben, omdat MS ook een effect kan hebben op je balans en coördinatie.

Inspirerende verhalen

Ben je benieuwd wat anderen met MS aan sport zijn gaan doen? Dan kunnen inspirerende verhalen jou zeker weer op nieuwe ideeën brengen. Richard Kluwen vond bijvoorbeeld in golf zijn sport.  “Als ik niet was gaan golfen, dan had ik nu niet meer geleefd”, zegt hij. Het wegslaan van de bal geeft hem rust, zelfvertrouwen en zijn arts geeft aan dat zijn ziekte door het sporten ook onder controle blijft. Lees het interview hier.

Skydiven met MS

Het verhaal van Sabrina Schoenmaker spreekt ook tot verbeelding. Zij wilde haar avontuurlijke kant niet verliezen door MS en doet nu aan: HITT-training, zwemmen, bergbeklimmen, offroad handbiken en skydiven. “Ik doe graag dingen die mensen in een rolstoel normaal niet doen.” Lees haar verhaal hier.

Zitvolleybal

Dat teamsport zeker ook te doen is laat Gwen Spil zien. Zij wilde graag een zitvolleybalteam opstarten in ’s-Hertogenbosch en slaagde daar ook in met hulp van Uniek Sporten Brabant. Ze heeft het inmiddels zelfs tot het Nederlands zitvolleybalteam geschopt! Lees haar indrukwekkende verhaal hier.

Reni de Boer

Tot slot is aflevering 13 van de ONBEPERKT Podcast ook een aanrader. Daarin vertelde Reni de Boer hoe zij omging met de diagnose MS en hoe ze dat weer wist te zetten naar iets positiefs. Ze wilde zich duidelijk niet laten tegenhouden door haar ziekte, wat het grote publiek heeft kunnen merken toen ze in 2007 een mis(s)verkiezing won en later ambassadeur van Onbeperkt Nederland werd.

Luister de podcast hier

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: