Direct door naar content
Sporten met autisme? Er is zoveel mogelijk! afbeelding nieuwsbericht

Sporten met autisme? Er is zoveel mogelijk!

03 maart 2023

Heb jij een vorm van Autisme Spectrum Stoornis en wil je graag sporten? Dan helpen wij jou graag op weg met een paar tips van sporten die door veel kinderen en volwassenen met autisme worden gedaan.

Het is om te beginnen goed om te weten dat autisme in allerlei vormen voorkomt. Daarom wordt ook de term Autisme Spectrum Stoornis als paraplu gebruikt. Het zoeken van een sport die bij jou past is daardoor ook heel erg persoonlijk. Het is daarbij goed om te bedenken: waar word ik blij van en ook wat je juist helemaal niet fijn vind.

Prikkelarm

Ben jij bijvoorbeeld heel erg gevoelig voor prikkels van drukke omgevingen? Dan is golf bijvoorbeeld een goed idee. Je bent dan in een klein groepje lekker buiten bezig in een rustige natuurlijke omgeving. Het enige wat dan telt is: de bal, jij en de golfclub in je hand. Speciale instructeurs begeleiden je en zorgen voor structuur in de training.

Een andere sport waar je ook niet bang hoeft te zijn voor prikkels is paardrijden. Deze sport wordt door veel mensen als zeer rustgevend ervaren. Het contact met een paard kan ook een bijzondere werking hebben, waardoor jij ook meer zelfvertrouwen krijgt. Andere sporten die gericht zijn op ontspanning (en dus weinig prikkels): yoga, pilates en tai chi.

Concentratie

Ben jij meer iemand die oog heeft voor details en heel erg precies is dan heb je ook genoeg keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van handboogschieten? Met één oog dicht mik jij zo de pijl in de roos! Andere sporten die hetzelfde idee in zich hebben zijn curling, darten, biljarten, bowling of schietsport.

Denkwerk

Laat jij graag je hersenen het werk doen in plaats van je spieren? Dan heb je keuze uit allerlei denksporten die je met autisme kunt doen, zoals: schaken, dammen, bridge.

Teamsport

Misschien zoek jij juist de gezelligheid van een team op. Ook als je deze sociale contacten tegelijkertijd ook spannend vindt, kun je een teamsport vinden waar jij ook goed kunt aarden. In allerlei sporten zijn namelijk initiatieven op landelijk of clubniveau waar ze extra aandacht voor jou hebben en zorgen voor een fijne structuur en vooral een goede sfeer. Het gaat dan niet om wat je hebt maar wat je kunt! Dit soort teams zie ja al veel in het voetbal en hockey.

Judo is dan wel geen teamsport, maar zeker een sport waar je goed leert samen te werken en communiceren met anderen. Ook zeker een aanrader!

Surfen?

Los van deze genoemde sporten bestaan nog veel meer initiatieven voor sporters met een vorm van autisme. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van Het Surf Project? Die surflessen vanaf het strand zijn onder andere speciaal voor jou bedoeld.

Zo zijn op lokaal niveau nog veel meer leuke clubs en teams die jou veel sportplezier kunnen bieden (tip ons ook gerust als je iets hebt gevonden!) Het belangrijkste is in ieder geval om in je zoektocht veel te proberen.

Vraag gewoon eens een proeftraining aan bij een club bij jou in de buurt. Stel je zelf voor bij de trainer en geef aan wat jij prettig en leuk vindt. Dan komt het vanzelf helemaal goed!

Ben je op zoek naar meer tips voor sporten met autisme? Kijk dan even in de Sportzoeker

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: